PROblem
TOmek: Uzasadnij ,ze liczby log(
√7+
√6), log(
√7−
√6), log(
√7+
√6) tworzą ciąg geomatryczny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
[ log(
√7−
√6)]
2=log(
√7+
√6)*log(
√7+
√6)
[ log(
√7−
√6)]
2=[log(
√7+
√6)]
2 /
√
log(
√7−
√6)=log(
√7+
√6) opuszczam log.
√7−
√6=
√7+
√6
−
√6=
√6
dlaczego nie wychodzi
26 paź 14:21
TOmek: Eto
26 paź 14:58
TOmek:
26 paź 15:22
+: bo nie tworzą ...
26 paź 15:26
TOmek: dziekuje
26 paź 15:36
Eta:
podpowiedź
| | 1 | |
√7−√6= |
| = (√7+√6)−1 |
| | √7+√6 | |
teraz działaj

q= −1
26 paź 15:39
TOmek: ale dlaczego mój przyklad jest zle zrobiony, tego nie czaje
26 paź 15:44
Eta:
a
2= b
2 => a=b lub a= −b
√7−
√6=
√7+
√6 sprzeczność
| | 1 | |
lub √7−√6= |
| −−−− prawda |
| | √7+√6 | |
26 paź 15:48
TOmek: czyli wystarcz bym dopisał przed
[ log(√7−√6)]
2=[log(√7+√6)]
2
otrzymujemy równanie
a
2=b
2 którego rozwiązaniami są
a=b, a=−b, −a=b, −a=−b
i by było ok?
26 paź 15:55
Eta:
tak
26 paź 15:58
Eta:
wystarczą dwa przypadki a= b lub a= −b
bo to co napisałeś : −a=b => a=−b
−a= −b => a=b
pozdrawiam ...........
26 paź 16:00
TOmek: dziekuje

Pięknie
26 paź 16:04