Oblicz granice ciągu
Ewka:
26 paź 14:06
shaka: Wskazówka: Stosując wzór na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego otrzymujemy :
1+3+5+.....+(2n−1)=(1+2n−1) 12n=n2 .
Stąd: mamy iloraz n2(n+1)2
26 paź 14:22
Ewka: Wielkie dzięki
26 paź 15:07
Ewka: niestety nie wiem jak sobie poradzić z tym przykladem
26 paź 15:14
Ewka: | 1+12+14+...+1n2 | |
| |
| 1+13+19...+13n | |
26 paź 15:19
Ewka: Po przekształceniu drugiego przykładu na sumę wyrazów ciągu a. nie mam pojecia jak go dalej
rozwiązać...

(
26 paź 15:24
Godzio:
| | n2 | | n2 | |
Co do pierwszego, |
| = |
| = [dzielimy przez n2] = |
| | (n + 1)2 | | n2 + 2n + 1 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
= |
| , przy n → ∞ |
| i |
| dążą do 0 więc granicą takiego |
| | | | n | | n2 | |
ilorazu jest ... ?
26 paź 16:35
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Upewnię się, na pewno nie ma w drogim: 1 + |
| + |
| + ... + |
| ? |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
26 paź 16:37
Ewka: | | 1 | |
A tak,pomyliłam się... tu będzie |
| |
| | 2n | |
26 paź 18:19