planimetria...
hejhej: W okregu o srodku w punkcie O i promieniu r poprowadzono dwie wzajemnie prostopadłe srednice AB
i CD oraz cieciwe AE, która przecina srednice CD w punkcie F. Dla jakiego kata BAE, czworokat
OBEF ma dwa razy wieksze pole od pola trójkata AFO?
26 paź 14:06
+:

ΔABE i ΔAOF są podobne
IF0I=rtgα
S
ΔA0F=
12r
2tgα
IAEI=2rcosα
IBEI=2rsinα
S
ΔABE=r
2sin2α
... dalej masz prościutko
26 paź 14:53
hejhej: ok dzieki

licze do konca
26 paź 14:54
+:
jak Ci wyjdzie cosx=
√3/2 ... (bo −
√3/2 odrzucisz jako sprzeczny w warunkach zadania)
to krzykniesz HURAAAA

!
... i odnajdziesz α
26 paź 15:00
hejhej: hehehe

boskie
26 paź 15:01
hejhej: Hurraaa

!

udalo sie dziekuje
26 paź 15:02
+: −
26 paź 15:05
zle: te trójkąty nie są podobne, więc sorry ale skopałeś to zadanie
11 lis 23:49
Aga: Co ty, te trójkąty są podobne, bo są prostokątne i mają jeden kąt αwspólny.
11 lis 23:55
zle: | | r | |
przeciwprostokątna trójkąta AOF to |AF| której długość wynosi |
| . Natomiast |
| | cosα | |
przeciwprostokątna ABE to |AB| której długość to 2r. Gdyby oba trójkąty były podobne spełniały
by równanie:
12 lis 00:04
zle: a racja porypało mi się w obliczeniach i jakieś głupoty powychodziły. Za rzecim razem doszedłem
prawdy i to ja sie pomyliłem

Sorrki
12 lis 00:17
hejhej: a skad wiemy ze ABE jest 3 razy wiekszy od AOF
14 lis 08:31
hejhej: HEJ plis
14 lis 11:18