matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
kruki:
Rozwiąż nierówność:
1
> 2
x−1
2
1
≥
x−1
x
26 paź 13:48
fela:
x−1≠0 x≠1 2(x−1)>1 2x−2>1 2x>3/:2
3
x>
2
3
X∊{
,+
∞
)
2
26 paź 21:04
Bogdan:
fela
− źle,
1
1
np. dla x = 2 otrzymujemy:
=
= 1 < 2
2 − 1
1
26 paź 21:14