funkcja liniowa
3volution: zad.1 Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)−4x+2:
a)Oblicz argument,dla którego wartość funkcji f wynosi 8.
b)Oblicz,dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości nieujemne.
c)Naszkicuj wykres funkcji f.
25 paź 20:39
Jolanta: co to jest argument a co wartość ,wiesz ?
25 paź 20:45
3volution: tak
25 paź 21:28
Jolanta: czyli masz znależć dla jakiego x f(x)=8
f(x)=4x+2
8=4x+2 wylicz x
25 paź 22:16
3volution:
26 paź 14:05
hejhej: czego nie rozumiesz

argument to x, wiec jesli f(x)=y=8 to podstawiasz po prostu

tak jak wyzej
26 paź 14:11
hejhej: b) nieujemne − wartosci dodatnie czyli dla jakich x , f(x)>0
26 paź 14:15
3volution: jak wyliczyć x
26 paź 14:37
hejhej: no... przecioec ci napisalem...
f(x)≥0
czyli
4x+2≥0
z tym to chyba sobie poradzisz co?
26 paź 14:39
3volution: 4x+2≥0 i co ja mam z tym zrobić ?
26 paź 14:42
hejhej: no blagam cie... to lenistwo

?
4x≥−2
czyli x? to juz chyba wiesz?
26 paź 14:43
3volution: x 4?
26 paź 14:49
hejhej: slabo widac
26 paź 14:50
3volution: no słabo słabo nie umiem matmy a muszę to zrobić
26 paź 14:52
hejhej: hm, no dobra, ostatnia podpowiedz... co musisz zrobic z oboma stronami rownania zeby wyszlo
x≥....
26 paź 14:52
3volution: podzielić ?
26 paź 14:55
26 paź 14:56
hejhej: czyli x≥ ile?
26 paź 14:56
3volution: 2
26 paź 15:53