matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matma
seba:
rozloz na czynniki a) 4(x+2)
2
−25(x−3)
2
b) 3x
2
−5x+2
25 paź 19:54
Eta:
a
2
−b
2
= (a−b)(a+b) 1/ a= 2(x+2)=2x+4 , b= 5(x−3)=5x−15 (2x+4+5x−15)(2x+4 −5x+15)= (7x−11)(19−3x) 2/ 3x
2
−3x−2x+2= 3x(x−1)−2(x−1)= (x−1)(3x−2)
26 paź 23:43