25 paź 19:43
vladimirovna: powinno byc (25, +oo) i nie wiem jakim cudem
25 paź 20:14
shaka:

|x
2−9|+|x
2−16|=m ⇒ |x
2−9|=m−|x
2−16|
Niech |x
2−16|=g(x) i |x
2−9|=f(x) Narysuję w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji
−g(x) i f(x) zbadam,dla jakich m∊R równanie f(x)=m−g(x) ma 2 różne rozwiązania.
Parametr m dobieram w ten sposób,że przesuwam wzdłuż osi 0y jeden z wykresów −g(x) lub f(x)bo
m∊y.To nie ma znaczenia,który z nich przesunę,bo równie dobrze mogłem zbadać równanie
g(x)=m−f(x). Różnica m∊y jest zawsze ta sama. Ponieważ zapisałem f(x)=m−g(x),więc dobierając m
przesuwam wykres −g(x),(fioletowy).
Z rysunku odczytuję,że jeśli przesunę −g(x) w górę o mniej ni różnica (16+9=25) tj.
m∊(−
∞,25),to równanie f(x)=m−g(x) ma 0 lub 4 rozwiązania,
dla m=25 ma dokładnie 3 rozwiązania (punkt K pokryje się z P)
i wreszcie dla m∊(25;+
∞) f(x)=m−g(x) ma dokładnie 2 rozwiązania
26 paź 12:16
shaka: * Uwaga do zad.: Wydaje się,że dla m=7 równanie ma 2 pierwiastki,co nie jest prawdą.
|x2−9|+|x2−16|=m ma również 4 rozwiązania:−4,−3,3,4 .Nie widać tego bezpośrednio z
rys.Zależy to od tego, jak narysujemy wykres pomocniczy,ja narysowałem akurat f(x)=m−g(x). By
jednak zbadać liczbę rozw. równania z sumą wartości bezwzględnych f(x)+g(x)=m ma 2 pierwiastki
∊ R,musimy rozważyć 2 przypadki: f(x)=m−g(x) i g(x)=m−f(x).
26 paź 12:34
vladimirovna: Dzięki wielkie! Bardzo oryginalny pomysł.
28 paź 21:53