zeta: Pan Nowak złożył na lokate w banku 10 tyś złotych,po 4 latach bank naliczył 4,641zł
odsetek przed opodatkowaniem. w ciągu 4 lat oprocentowanie lokaty nie zmieniło się
.Jakie było to oprocentowanie w skali roku, jeśli bank kapita.lizowal bank odsetki co
roku
16 kwi 19:40
byskup: chodzi ci że bank kapitaizuje odsetki co rok czy co pół roku
16 kwi 19:49
byskup: masz może odpowiedz
16 kwi 19:51
zeta: co rok a odpowiedzi niemam
17 kwi 12:37
byskup: jest taki wzór do którego trzeba podstawić dane z zadania
Kn=K(1+p/100)n
gdzie:
Kn - kapitał końcowy (pieniądze po danym okresie lat jakie dostaniemy od banku)
K - kapitał początkowy (pieniądze które wpłacamy do banku)
p - oprocentowanie roczne w banku (czyli w naszym przypadku "niewiadoma")
n - ilość lat (w tym wypadku to 4 lata)
Czyli:
Kn - to kapitał początkowy + odsetki 4.641 = 14.641zł
K = 10000 zł
p=?
n = 4
podstawiam do wzoru
Kn=K(1+p/100)n
czyli:
14,641=10000(1+p/100)4
14,641=10000(1,000p4)
14,641=10000p4
1,4641=p4
p=1,1
teraz trzeba 1,1 pomnożyć przez 100%(aby zamienić na proceny) otrzymujemy 110zyli
nasze oszczędności zostały oprocentowane na: 110%-100%=10%
możesz podstawić do wzoru 10 jako "p" i Ci wyjdzie
17 kwi 15:53