| π | ||
sinμ= 1 ⇒ μ= 1 = | ||
| 2 |
| q + 2kπ | q + 2kπ | |||
n√z = pn{ z|(cos | + isin | ) | ||
| n | n |
| π | ||
cos = 0 a sin = | czy mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć ? To jest bardzo proste zadanie | |
| 2 |
| a | π | |||
cos(φ) = | = 0 φ = | |||
| |z| | 2 |
| b | π | |||
sin(φ) = | = 1 φ = | |||
| |z| | 2 |
wtedy w moim przypadku a= 1 a b= 0 ale cos=1 dla
| π | ||
α= 0o sin =1 dla α= | no i właśnie który kąt wybrać ? | |
| 2 |
| π | π | 1 | √3 | |||||
w1 = 1(cos | + isin | = | + | i | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| 2π | 2π | 1 | √3 | |||||
w2 = 1(cos | + isin | = − | + | i | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| 4π | 4π | 1 | √3 | |||||
w4 = 1(cos | + isin | ) = − | − | i | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| 5π | 5π | 1 | √3 | |||||
w5 = (cos | + isin | ) = | − | i | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| π | ||
Dobra ale powiedz mi skąd bierzesz , jak wyznaczasz i czemu piszesz kąty : | , | |
| 3 |
| 2π | ||
,...? jest jakaś reguła ? | ||
| 3 |
| q + 2kπ | ||
cos | ||
| n |
| 0o + 2 *0π | ||
czyli cos | = cos0 | |
| 6 |
| 0o + 2*1*π | 2π | π | ||||
cos | = cos | = cos | ||||
| 6 | 6 | 3 |
| 0o * 2 * 2π | 4π | 2π | ||||
cos | = cos | = cos | ||||
| 6 | 6 | 3 |
| 0o + 2*5π | 5π | |||
cos | = cos | |||
| 6 | 3 |
| 1 | ||
cosq= − | ||
| 2 |
| 1 | 5π | |||
sinq= | ⇒ q= | |||
| 2 | 6 |
| π | π | |||
w0= 2(cos | + isin | ) | ||
| 12 | 12 |
| 2 | φ | π | ||||
No sinus jest chyba trochę inny, φ = | π ⇒ | = | ||||
| 3 | 4 | 6 |
| 2 | 1 | 2 | ||||
rozumiem że φ= | π bo cos (− | )= 1200= | π ale nie rozumiem dalszego zapisu | |||
| 3 | 2 | 3 |
| φ | π | |||
= | ||||
| 4 | 6 |
| √3 | ||
sinφ = | ||
| 2 |
| φ | ||
liczymy pierwiastek 4 stopnia, więc argument φo = | ||
| 4 |
| 2 | ||
φ= | π | |
| 3 |
| 2 | 2 | |||
w1= √2(cos( | π+π ) + i sin( | π+π)) | ||
| 3 | 3 |
| 5 | 5 | |||
w1= √2(cos( | π) + i sin( | π)) | ||
| 3 | 3 |
| π | π | 1 | √3 | |||||
w1= √2(cos | − isin( | )= √2( | ) − i | } | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| 2 | π | |||
Po pierwsze co mówiłem o argumencie ? Nie | π tylko | (liczysz 4√.... a nie | ||
| 3 | 6 |
| π | ||
Po trzecie, nie + π tylko + | , może pokaże podobny przykład, a Ty spróbujesz ponownie | |
| 2 |
| φ + 2kπ | φ + 2kπ | |||
wk = n√r(cos | + isin | ) | ||
| n | n |
| φ | φ | |||
w0 = n√r(cos | + isin | ), a każdy następny wyraz powstaje przez | ||
| n | n |
| φ | φ | |||
przez (cos | + isin | ) (tak chyba łatwiej się oblicza kolejne pierwiastki) | ||
| n | n |
| √3 | ||
sinφ = | ||
| 2 |
| 1 | 2 | φ | π | |||||
cosφ = − | ⇒ nasz argument główny φ = | π, a φ0 = | = | |||||
| 2 | 3 | 4 | 6 |
| π | π | |||
z0 = 4√2(cos | + isin | ) | ||
| 6 | 6 |
| π | π | |||
z1 = 4√2(cos | + isin | )2 lub | ||
| 6 | 6 |
| π | π | π | π | π | ||||||
z1 = (cos( | + | ) + isin( | + | )) spytasz skąd | ? Liczymy | |||||
| 6 | 2 | 6 | 2 | 2 |
| π | 2kπ | |||
pierwiastek 4 stopnia, a to | bierze się z | w tym wypadku n = 4 (widać to w 3 | ||
| 2 | n |
| φ + 2kπ | φ + 2kπ | |||
linijki tego tekstu co teraz pisze wk = n√r(cos | + isin | ) | ||
| n | n |
| φ | 2kπ | φ | 2kπ | |||||
wk = n√r(cos( | + | ) + isin( | + | ) | ||||
| n | n | n | n |
| π | ||
φ= | Czyli : | |
| 6 |
| π | π | π | π | |||||
w1=4√2(cos( | + | ) i sin( | + | ) tak ? | ||||
| 24 | 12 | 24 | 12 |
już nie dzielisz tego, ja Ci wyliczyłem ten kąt co tam wstawiasz
| 2π | ||
φ = | (czyli ten argument główny jego wstawiasz gdy nie masz żadnych pierwiastków n−tego | |
| 3 |
| φ | π | |||
φo = | = | (argument pierwiastka 4 stopnia) | ||
| 4 | 6 |
| π | π | |||
wo = 4√2(cos | + isin | ) | ||
| 6 | 6 |
| π | π | |||
w1 = 4√2(cos | + isin | )2 | ||
| 6 | 6 |
| π | π | |||
w2 = 4√2(cos | + isin | )3 | ||
| 6 | 6 |
| π | π | |||
w3 = 4√2(cos | + isin | )4 | ||
| 6 | 6 |
i tylko obliczyć każdy, albo zastosować wzory Moviera, a tutaj będzie to przydatne
dzięki wielkie
albo
jak wolisz
| π | π | π | π | |||||
(cos | + isin | ) tylko przez (cos | + isin | ) i kolejne pierwiastki | ||||
| 6 | 6 | 2 | 2 |
| π | π | |||
w1 = wo * (cos | + isin | ) | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
w2 = w1 * (cos | + isin | ) | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
w3 = w2 * (cos | + isin | ) | ||
| 2 | 2 |
całe szczęście że nie przepisywałem tylko starałem się sam zrobić