granice funkcji
Tomek: Witam potrzebuje pomocy z granicami funkcji trygonometrycznymi oto przykłady
a)lim(x→0)sin
2 2xctg
2 x
b)lim(x→0)sinx ctg
2 2x
jak się zabrać wogóle za ten ctg
2
24 paź 22:20
24 paź 22:28
Tomek: a wtedy co robi kwadrat w ctg?
24 paź 22:30
kachamacha: wtedy i cos i sin jest tez do kwadratu
24 paź 22:31
Tomek: a zeby usunąć z sinusa kwadrat to musze skorzystać ze wzoru? czy jest jakis prosty myk na takie
cos?
24 paź 22:34
kachamacha: | | cos2x | | cos2x | |
sin22xctg2x=(2sinxcosx)2* |
| =4sin2xcos2x* |
| =4cos4x=4 |
| | sin2x | | sin2x | |
24 paź 22:34
Tomek: hmm.. jak to zrobiłaś że z sin2x wyszło ci (2sinxcosx)2?
24 paź 22:39
kachamacha: sin2x=2sinxcosx
24 paź 22:43
Tomek: czyli powiedzmy sin2 x to jest to samo co (sinx)2
24 paź 22:46
kachamacha: bo tak jest
24 paź 22:53