pole trojkata
Ania: dany jest trojkat ABC w ktorym ABC= 90 stopni.oblicz dlugosc wysokosci tego trojkata
poprowadzonej z wierzcholka C jesli
a) AC=5 cm BC=12
b)AC=6 cm i srodkowa CE=5 cm
24 paź 22:02
agata: Ania sprawdź, czy na pewno ABC=900 ?
24 paź 22:06
Ania: tak napewno
24 paź 22:09
Jolanta:

kat ACB=90
0 inaczej nie pasują długosci boków
w trójkacie prostokatnym wysokośc poprowadzona na przeciwprostokatną dzieli rójkat na dwa
trójkaty podobne
24 paź 22:13
Jolanta: Albo pomyłka jest w oznaczeniu długosci boków
24 paź 22:18