TRYGONOMETRIA RÓWNANIE
Wooba: sin2 2x − cos2x = cos2x
24 paź 21:52
Godzio:
1 − cos22x − cos2x = cos2x
cos22x + 2cos2x − 1 = 0
potraktuj cos2x jako zmienną i rozwiąż to równanie tak jak się to robi z funkcją kwadratową,
delta itd.
24 paź 21:53
Wooba: ok, dochodze do momentu: cos2x =
√2 −1 − co z tym zrobic

?
24 paź 22:03
Wooba: ew. mozna z tego zrobic: cos2 x = √2 /2
24 paź 22:07
Godzio:
Kiepsko z fajnym wynikiem
24 paź 22:10
Wooba: tzn znam wynik ale nie wiem jak do niego dojsc ( zad. ze zbioru, a na koncu sa odpowiedzi )
24 paź 22:12
Wooba: i wynik wcale nie jest brzydki
24 paź 22:13
Godzio:
A przykład na 100% dobrze przepisany ? Jeśli tak to podaj ten wynik z odpowiedz ...
24 paź 22:13
Wooba: x= π/6 + kπ/3 lub x= π/2 + kπ
24 paź 22:16
Godzio:
| | π | |
No to przykład źle przepisany, podstaw do tego równania |
| , wychodzi sprzeczność |
| | 2 | |
24 paź 22:21
Wooba: przyklad na 100% dobrze przepisany
24 paź 22:22
Godzio:
Albo odpowiedź jest zła, albo przykład
24 paź 22:25