W prostokącie różnica odległości punktu przecina się przekątnych od jego boków j
Maaatt: W prostokącie różnica odległości punktu przecina się przekątnych od jego boków jest równa 3.
Oblicz pole prostokąta, gdy jego obwód ma długość 68.
24 paź 21:42
hwdtel i Zen64:
P=298
24 paź 21:55
dero2005:
a2 −
b2 = 3
a − b = 6
a = 6 + b
2(a + b) = 68
2(6 + b + b) = 68
2(6 + 2b) = 68
12 + 4b = 68
4b = 68 − 12 = 56
b = 14
a = 6 + b = 6 + 14 = 20
P = a*b = 14 * 20 = 280
24 paź 22:06
det 0:
| | ⎧ | x2+y2 −2xy=9 | |
| ⇔ | ⎩ | X2+y2+2xy=289 |
|
P=?=4xy=280 x=0,5a,y=0,5b(jak na rysunku)
Zatem potwierdzam poprawność rozwiązania dero
25 paź 08:19