Porównaj liczby
F3CB1:
a) √6+√5 oraz (√6−√5)−1
b) 3−2√2 oraz (3+2√2)−1
c) 2−√3 oraz (2+√3)−1
d) 4+√15 oraz (4−√15)−1
Mam problem z tym zadaniem. Ponoć wychodzi, że są to liczby równe, a gdy próbuję to rozwiązać,
to wychodzą mi zupełnie inne liczby. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
24 paź 21:40
ICSP: a jak to robisz?
Napisz pierwszy przykład.
24 paź 21:49
F3CB1: a)
√6+
√5=6
0,5+5
0,5
| | 1 | | 1 | |
(√6−√5)−1=(60,5−50,5)−1=6−0,5−5−0,5= |
| 0,5− |
| 0,5 |
| | 6 | | 5 | |
I mam pytanie, co tu jest źle?
24 paź 22:02
24 paź 22:04
F3CB1: A czy to jest to samo co 60,5−50,5 ?
24 paź 22:15
ICSP: to w mianowniku tak. Jednak radzę ci operować na pierwiastkach a nie na takich potęgach. Jest
znaczniej łatwiej.
24 paź 22:20
F3CB1: Jednak chodzi mi o to, czy przykład √6+√5 tzn. jego wynik jest taki sam jak wynik
(√6−√5)−1 ?
24 paź 22:24
sushi_ gg6397228:
jak wszedzie usuniesz niewymienrosc z mianownika to bedzie Lewa=Prawa strona
24 paź 22:26
24 paź 22:27
F3CB1: O Boże, zapomniałem o wzorze skróconego mnożenia. Teraz już rozumiem. Dzięki za pomoc!
24 paź 22:36