(-1)^{2n+5} + (-1)^{2n+2} pomóżcie
basia: pomóżcie proszę rozwiązać to krok po kroku (−1)2n+5 + (−1)2n+2
24 paź 21:19
Vax: 0
24 paź 21:20
basia: Vax dzięki, ale mam wynik, którego nie rozumiem, o co w tym chodzi?
24 paź 21:27
Godzio:
2n + 5 −− liczba nieparzysta , (−1)liczba nieparzysta = −1
2n + 2 −− liczba parzysta, (−1)liczba parzysta = 1
24 paź 21:29
Vax:
(−1)2n+5 = (−1) * (−1)2n+4 = (−1)*[(−1)2]n+2 = (−1)*1n+2 = −1
oraz
(−1)2n+2 = [(−1)2]n+1 = 1n+1 = 1
Więc dodając dostajesz −1+1 = 0
24 paź 21:30
basia: Godzio Dzięki Wielkie POJĘŁAM
24 paź 21:35