Równania kwadratowe
Sylwka: Aby rozwiązać rownianie kwadratowe (3x−5)2−36=0 możemy skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia
a2−b2 = (a−b)(a+b) w następujący sposób:
(3x−5)2 − 36 = 0
(3x−5)2 − 62 = 0
(3x−5−6)(3x−5+6)=0
(3x−11)(3x+1) = 0
3x= 11 v 3x = −1
x= 3 i 2/3 v x= −1/3
Postępując analogicznie rozwiąż równanie:
c) 4(x+1)2 − 25 = 0
To jest zad. 2.76 podpunkt c); matematyka klasa II , Kłaczkow, Kurczab, Świda (jeśli ktoś ma
już zrobiony ten przykład)
24 paź 20:36
Sylwka: ma wyjść −3 i 1/2 oraz 1 i 1/2
24 paź 20:37