funkcja wykładnicza
Ada: 2
3x − 8x*2
2x − 4*2{x} + 32 < 0
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, bo już nie mam siły. Byłabym wdzięczna bardziej za wskazówkę, niż
gotowe rozwiązanie
24 paź 20:25
Jolanta: 8+23 32=25
a te x to maja byc jako wykładniki?
24 paź 20:27
Ada: tak, x jest TYLKO w wykładniku. teraz zauważylam błąd − po 8 nie ma x.
24 paź 20:29
Jolanta: wiesz juz jak zrobic ?
24 paź 20:32
Ada: Cały czas próbuję, ale dalej nie wiem.
24 paź 20:33
Ada: wyszedł mi wielomian stopnia 8 : \
24 paź 20:34
Jolanta: 23x−23*22x−22*2x+25<0
yporzadkuj wykłądniki
24 paź 20:37
Ada: tak zrobiłam i wprowadziłam zmienną t=2x
24 paź 20:38
Jolanta: 23x−23+2x−22+x<−25
24 paź 20:47
Jolanta: wiesz co zrobić ?
24 paź 20:47
Ada: Nie mam pojęcia, chyba jeszcze bardziej sie zgubiłam
24 paź 20:57
Ada: po podstawieniu t=2x wyszło mi:
t3 − 8t2 − 4t +32 <0
potem przedstawiłam to w takiej postaci:
t2(t−8) −4(t−8) < 0
czyli:
(t2 − 4) ( t −8) <0
po narysowaniu wykresu wyszło mi ze 2<t<8 lub t<−2
wiec
21<2x<83 lub 2x<−2 dlatego
1<x<3 ale teraz co z 2x<−2?
24 paź 21:33
Jolanta: Ada ,trzeba inaczej
(2x)3−8*(2x)2−4*2x+32 <0
2x=t
t3−8t2−4t+32<0 pierwiastkiem jest t=−2
t2(t−8)−4(t−9)<0
(t2−4)(t−8)<0
(t+2)(t−2)(t−8)<0
24 paź 21:36
Ada: wyszło mi dokładnie to samo. tylko zgubiłam się kawałek dalej, na 2x<−2.
Czy dobrze mi się wydaje, że 2x nigdy nie przyjmie wartości mniejszej od −2?
24 paź 21:39
Jolanta: funkcja wykładnicza przyjmuje tylko dodatnie wartosci
24 paź 21:44
Ada: baaardzo dziękuje za pomoc : )
24 paź 21:45