Funkcja kwadratowa
Nikki: Wokół basenu o wymiarach 9x4 wyłożono kafelkami pas o szerokości x. Jaka jest szerokość tego
pasa jeśli zużyto 68 m2 kafelków?
Zadanie z działu z funkcją kwadratową, kompletnie nie wiem jak się zabrać
24 paź 20:00
keepfit:

Liczymy pole basenu
p1 = 9*4 = 36
teraz pole basenu z chodnikiem
(9+2x)(4+2x)=36+18x+8x+4x
2=4x
2+26x+36
teraz odejmujemy od całości pole basenu i mamy owanie pola chodnika
czy jak to tam nazwać

4x
2+26x+36−36 = 4x
2+26x
teraz z równia liczymy x
4x
2+26x=64
4x
2+26x−64=0

reszte sobie dokoncz
btw sprawdz czy sie nie pomyliłem gdzies
24 paź 20:33
+:
(9+x)(4+x)=36+68
36+9x+4x+x2=104
x2+13x−68=0
√Δ=21
x1=−17 (sprzeczny w warunkach zadania)
x2= 4
24 paź 20:35