Patt: Nie może to być aż takie łatwe... Gdzie tu jest jakiś myk ukryty?
Samochód przebył połowę drogi z średnią prędkością V
1, a drugą połowę ze średnią prędkością
równą V
2. Wyznać średnią prędkość samochodu na całej trasie.
Ma to sens?
24 paź 19:55
Eta:
nie ma tak lekko
24 paź 19:58
Patt: No nie bądź taka Eto, wytłumacz proszę dlaczego tak to zapisałaś ?
24 paź 20:08
Jack:
zamień ze wzoru na v=
st... łatwo Ci wyjdzie.
24 paź 20:09
Patt: Ale zaraz zaraz.
Podstawiając do mojego wzoru wartość np. 5 − średnia prędkość wychodzi identyczna jak w
przypadku wzoru Ety. Więc dlaczego moje jest złe ?
24 paź 20:18
Jack:
v
1=10
v
2=20
na tym samym odcinku. Sugerujesz, że prędkość średnia wyniesie 15?
24 paź 20:20
Jolanta: to co napisałas u góry to jest średnia predkosć ale chwilowa w małym odcinku czasu
24 paź 20:20
Patt: Masz rację Jack, nie poczytałem dokładnie, że to dwie różne prędkości.
24 paź 20:29
Patt: Ale wytłumaczcie na jakiej zasadzie powstał wzór Ety.
Co w przypadku jeśli miałbym np. 4 prędkości średnie ?
24 paź 20:31
Jolanta: | | 2S | | S | | S | |
Vśr= |
| V1= |
| V2= |
| t=t1+t2 |
| | t | | t1 | | t2 | |
wiesz juz ?
24 paź 20:39
Eta:
| | s | | s | | s(v1+v2) | |
t= t1+t2 t= |
| + |
| = |
| |
| | 2v1 | | 2v2 | | 2v1*v2 | |
| | 2v1*v2 | |
vśr= |
| −− to średnia harmoniczna |
| | v1+v2 | |
24 paź 20:40
Jack:
najlepiej zamieniać z ww. wzoru:
| | s+s | | (cała droga) | | 2s | |
vsr= |
| = |
| = |
| =
|
| | t1+t2 | | (cały czas) | | sv1+sv2 | |
| | 2 | | 2 | | 2v1v2 | |
= |
| = |
| = |
|
|
| | 1v1+1v2 | | | | v1+v2 | |
Wzory na więcej prędkości też można sobie powyprowadzać...
24 paź 20:40
Jack:
24 paź 20:40
24 paź 20:41
Eta:

......... w nagrodę za dociekliwość
24 paź 20:47
Patt: no okej, dla dwóch prędkości rozumiem, ale co jeśli mam taki przykład ?
Jest trasa s. Połowę s przejechałem z prędkością V1, pierwszą połowę drugiej połowy z V2, a
drugą połowę tej drugiej połowy z V3. Jaka jest średnia prędkość?
24 paź 20:51
Jack:
podobnie, rozpisz sobie wzory... i kieruj się tą samą "logiką" co w powyższych
przykładach/wzorach.
24 paź 21:05
24 paź 21:22
Patt:
24 paź 21:41
Fiz:
Źle!
24 paź 21:42
Patt: no to nie wiem jak to ma być...
24 paź 21:46
Fiz:
| | m2 | |
jest źle bo jednostki się nie zgadzają wychodzi Tobie |
| |
| | s2 | |
24 paź 21:54