ile to jest
ferdek: ile wynosi pochodna z tego wyrazenia, podstawiam do wzoru ale mi nie chce wyjść:(
[2sin(t)]'
24 paź 19:55
24 paź 20:09
ferdek: ale ja bym wolał żeby to mi jakoś wytłumaczyć, bo podstawiam do wzoru a mi wychodzi coś
głupiego będe wdzięczny
24 paź 20:14
Jack:
Rozpiszę Ci:
| | 1 | |
(2sin−1x)'=−2cosx* |
|
|
| | sin2x | |
pochodna funkcji złożonej ^
24 paź 20:17
ferdek: a co to jest x

?
24 paź 20:24
ferdek: zamiast t

24 paź 20:26
ferdek: ja zrobiłem tak:
(2)'sin(t)−2[sin(t)][sin(t)]2 = −2cos(t)sin2(t)
24 paź 20:38
ferdek: dobrze?
24 paź 20:38
Jack:
dobrze choć z innego wzoru, "x" to taka sama zmienna jak Twoje "t".
24 paź 20:41
ferdek: a Ty Jack z którego wzoru korzystałeś?
24 paź 20:59
Jack:
na pochodną złożenia i (xn)'=nxn−1 − ale może nie komplikuj sobie życia, skoro łatwiej Ci
tamtym wzorem liczyć.
24 paź 21:04
ferdek: [sin(wt)] = sin'(wt) (wt)' = cos(wt) w = w cos(wt)
moje pytanie brzmi poco po wyrażeniu cos(wt) jest razy w

? co to jest i czy zawsze sie to
pisze
24 paź 21:16
24 paź 21:33