fffff
ehhh: jestem w kropce

zad.) Liczby log
2(x−4), log
22x, log
2x
2 dla pewnej rzeczywistej wartości x są trzema
kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego. Wyznacz x oraz sume
dwudziestu początkowych wyrazów ciągu.
pomocy
24 paź 19:35
krystek: a1=.. a2=.. a3=
korzystasz z def a3−a2=a2−a1 i liczysz korzystając tym razem z własności log.
24 paź 19:40
ehhh: wychodzi x
1=4 −−> sprzeczne gdyż dziedzina
x
2=−1 −−> sprzeczne, wiadomo czemu
A dalej co

?
24 paź 19:43
krystek: A ja otrzymałam x=8.
24 paź 19:46
ehhh: to ja nie wiem już:(
24 paź 19:49
ehhh: wychodzi mi x2−3x−4=0 √Δ= 5
24 paź 19:51
krystek: Zapisz równanie jakie otrzymałaś ? To co napisałaś nie wiem skąd wzięłaś.
24 paź 19:54
ehhh: log2x2−log22x= log22x−log2(x−4)
założenia że x>4
opuszczając logarytmy wyszło właśnie to co wyżej napisałem wcześniej
24 paź 19:59
krystek: I zapewniam Ciebie ,że tego nie otrzymasz
24 paź 20:01
ehhh: log2x2 * log2(x−4)=log22x*log22x dalej nie wiem:(
24 paź 20:05
krystek: Różnica logarytmów równa sie logarytmowi z ilorazu liczb logarytmowanych.!
NAPISAŁAM WZÓR!
24 paź 20:07
ehhh: hmm czekaj coś wyszło, sprawdzisz?
24 paź 20:08
ehhh: log2 x2(x−4)−4x2
log2 x3=>> x=8
24 paź 20:10
krystek: czekam
24 paź 20:10
krystek: zapis makabryczny !
24 paź 20:14
ehhh: nie wiem jak inaczej

nie jestem Bogiem matematyki
24 paź 20:16
krystek: Jeżeli przeniosłas to masz iloczyn log
Wówczas logx2+log(x−4)=log(2x)+log2x
x2(x−4)=2x*2x
x3−4x2−4x2=0
x2(x−8)=0
x=0 lub x=8 i teraz ...
24 paź 20:19
krystek: Masz myśleć przy korzystaniu z wzorów !
24 paź 20:20
ehhh: wzór a20= a1+19r
24 paź 20:25
krystek: Tak .A masz wyznaczyć S20
24 paź 20:27
ehhh: Obliczysz r? Reszte już zapewne poradze sobie

?
24 paź 20:29
krystek: a oblicz a1=log2{...}=..
a2= log2{ } i masz r=?
24 paź 20:31
ehhh: Wychodzi mi x(x−2)=0
24 paź 20:34
ehhh: r=48?
24 paź 20:36
ehhh: S
20 wychodzi mi ponad 9000
24 paź 20:46
krystek: Cooooooo?
a1=log2{x−4}=log2{8−4}=log24=..
a2=log2{..
24 paź 20:47
ehhh: R=14?
24 paź 20:48
24 paź 20:53
ehhh: To nie mógłbys już zrobić tego zadania?da rade czy nie?
24 paź 20:56
krystek: Ty chcesz umieć liczyc ,czy tylko mieć zadanie?
Mi to nie jest potrzebne.
24 paź 21:01
ehhh: chciałbym to umieć lecz jakbyś zrobił, chętnie posieze na tym sobie w łóżeczku analizując,
robiąc kolejny przykłąd polegający na tym samym.
24 paź 21:02
krystek: To posiedź w łóżeczku i poucz sie podstaw!
24 paź 21:04
ehhh: ok wielkie
dzięki za pomoc.
24 paź 21:05
ehhh: r=2 tak?
24 paź 21:08