prosze pomózcie
eustachy:

Wiadomo, że jeden mikrometr to milionowa część metra, a jeden nanometr to tysięczna
część mikrometra. Zapisz poniższe informacje w notacji wykładniczej i wykonaj stosowne
obliczenia.
A. Oblicz jaką częścią metra jest nanometr.
B. Największym znanym wirusem jest mimivrisus mający 400 nanometrow długości. Wiadomo również
że pantofelek osiąga długość 50 do 350 mikrometrów. Zbadaj ile razy mimivrisus jest mniejszy
od pantofelka.
24 paź 19:16
Jolanta: Postaram sie wytłumaczyc Ci to
| 1 | | 1 | |
| = |
| dobrze napisałam ? |
| 1000000 | | 106 | |
24 paź 19:19
eustachy: kompletnie nie wiem
24 paź 19:39
Jolanta: 100=102 a to dobrze jest ?
24 paź 19:42
eustachy: tak, 100 równa sie 102
24 paź 19:47
24 paź 19:48
eustachy: tak
24 paź 19:50
Jolanta: a 1000=103 dobrze ?
1000000=106
24 paź 19:56
eustachy: to już rozumie, ale nadal nie wiem co z tymi zadaniami i co tam trzba wykonac
24 paź 19:57
Jolanta: zamiast pisać 100 piszesz 1*10
2
zamiast 100000 piszesz 1*10
5
zamiast 20000 piszesz 2*10
4
| | 5 | |
zamiast 0,05 czyli ( |
| ) piszesz 5*10−2 |
| | 100 | |
zamiast 0,000003 piszesz 3*10
−6 rozumiesz ?
uzywasz liczb od 1do 9 i mnozysz je przez 10 do potegi albo dodatniej (jeżeli sa to duze
liczby )albo ujemnej (jeżeli sa to ułamki)
24 paź 20:04
Jolanta: mikro to 10−6 0,000001=1*10−6
24 paź 20:06
eustachy: a jeden nanometr to tysięczna część mikrometra
1nm to 10−3 tak?
24 paź 20:12
Jolanta: 1 nano jest tysiac razy mniejszy od 1mikro tzn ,ze
1mikro=1000nano 1mikro=1*103
1nano=0,001mikro 1 nano=1*10−3
1mikro metr=1*10−6
1nano metr=1*10−6*10−3=1*10−9
jasne?
24 paź 20:17
Jolanta: Ej jak idzie ?
24 paź 20:27