w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz podstawy ma dł 2dm a wysokość √7
ania: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz podstawy ma dł 2dm a wysokość √7 oblicz długość
krawędzi bocznej pole powierzchni bocznej objętość ostrosłupa
24 paź 19:14
dero2005:

a = 2 dm
h =
√7 dm
Pitagoras
d = a
√2 = 2
√2 dm
l =
√h2 − (d2)2 =
√√72 − √22 =
√7 − 2 =
√5 dm
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√√72 + 12 =
√7 + 1 =
√8 = 2
√2 dm
P
b = 2*a*h
s = 2*2*2
√2 = 8
√2 dm
2
V =
13a
2*h =
13*2
2*
√7 =
43√7 cm
3
24 paź 20:06