funkcja kwadratowa_zadania tekstowe
ventura: oblicz pole rombu o obwodzie równym 40dm jeśli wiadomo ze jedna z jego przekatnych jest dwa
razy dłuższa niz druga
24 paź 18:57
ventura: jak tu obliczyc przekatne?
24 paź 19:01
Eta:
Ob=4a=40 => a= 10
e
2+f
2=4a
2 => 5e
2= 400 => e
2= 20
P= 20 dm
2
24 paź 19:02
ventura: to ma 80 wyjsc
24 paź 19:15
Eta:
No tak ..... chochlik namieszał
5e2=400 => e2= 80
P= 80
24 paź 19:23
ventura: a co to oznacza e2 + f2=4a2 ?
24 paź 19:29
Eta:

Z tw. Pitagorasa
e
2+f
2= 4a
2
24 paź 19:43
ventura: a ile wynosi jedna a ile druga przekatna?
24 paź 19:45
Eta:
Omg

skoro e
2= 80 to e=
√80= 4
√5 i f= 2e = 8
√5
24 paź 19:50
ventura:

a jak z tego boki obliczyc z pitagorasa?
24 paź 20:03
aa: x2 + (2x)2 = 102
bo x to połowa krótszej przekątnej a 2x to połowa dłuższej
24 paź 20:08
ventura: nie rozumie tego wogóle. jakies dziwne to
24 paź 20:15
ventura: przeciez (2√5)2 + (4√5)2 = 60 a nie 100
24 paź 20:20
aa:

jedna przekątna (pozioma) ma długość 2x a druga (pionowa) jest dwa razy dłuższa czyli 4x
jak weźmiesz jedną ćwiartkę rombu to masz trójkąt prostokatny x,2x i przeciwprostokątna 10
to do pitagorasa i masz
x
2 + 4x
2 = 100
5x
2 = 100
x
2 = 20
a wzór na pole
P = połowa iloczynu przekątnych
czyli P = 1/2 razy 4x razy 2x
P = 4 x
2
P = 4 razy 20
24 paź 20:22
ventura: x2 to 20? za co
24 paź 20:34
ventura: aaa. juz wiem x=2√5
24 paź 20:39
aa: już masz wszystko
oznacz
pierwsza przekątna = 2x
druga przekątna = 4x
bok = 10 dm (bo obwód = 40 dm)
P = 1/2 * 2x * 4x
P = 4 x2
teraz tylko obliczyć x = to już masz z pitagorasa
i wyszło x2 = 20
stąd
P = 4 * 20
P = 80 dm2
24 paź 20:41
aa: x ci nie potrzebne można ale nie każą to po co
masz policzyć pole a w polu masz x2
24 paź 20:42
ventura: a jak obliczyłęm ze x = 2√5 to moze byc?
24 paź 20:46
aa: na to samo wychodzi
24 paź 20:47
ventura: wielkie dzieki. nie zrobił bym tego
24 paź 20:49