trygonometria
Matoł: rozwiąz równanie, w którym x jest miarą kąta ostrego.
1.cos 2x= √2/2
2.sin(2x+15stopni)= √2/2
24 paź 18:33
zielone: 1. cos2x=
√2/2
cos2x=cos45
o ⇒ (2x=45
o + 2kπ ⇒ x=22,5
o + kπ)
⋁ (2x=−45
o + 2kπ ⇒ x=−22,5
o + kπ)
2. sin(2x+15
o)=
√2/2
sin(2x+15
o)=sin45
o ⇒ (2x+15
o= 45
o + 2kπ ⇒ 2x=30
o + 2kπ ⇒ x=15
o + kπ)
⋁ [2x+15
o = (π− 45
o) + 2kπ ⇒
⇒ 2x+15
o = 135
o + 2kπ ⇒ 2x=120
o+2kπ ⇒
⇒ x=60
o + kπ]
Pozdr.
24 paź 18:58
Matoł: dziekuje ci i za poswiecony czas
24 paź 19:09
Matoł: a co oznacza kπ

?
24 paź 19:10
krystek: Tutaj wystarczy tylko x=22,5 ,bez okresowości ponieważ podano dla kąta ostrego.
jest to profil podstawowy,przypuszczam.
Tak samo w drugim przykładzie.
24 paź 19:14
Matoł: w odpowiediach jest dla podpunktu 1. 22.5 stopnia dla 2.15 stopni
24 paź 19:15
Matoł: ale co to jest kπ

?
24 paź 19:16
krystek: Dla dowolnego kata tzn funkcja sinus ma okres 360 stopni ,czyli co 360 stopni wartości
powtarzaja sie k*360 a przechodząc na miare łukowa zapisujemyk* 2*180=2kπ
24 paź 19:20