PROblem
TOmek: Trygonometria:
| | 1 | |
sin2x= |
| w zbiorze <−π,π> |
| | 2 | |
mam problem z rozwiązaniem tej równości
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | π | | −π | | 1 | | π | |
2x= |
| +2kπ v 2x= |
| +2kπ bo sin= |
| =sin60o [60o= |
| ] |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 6 | |
| | π | | −π | |
2x= |
| +2kπ /:2 v 2x= |
| +2kπ /:2 |
| | 6 | | 6 | |
czy to jest poprawnie rozwiązane?
24 paź 18:25
TOmek: Vax
24 paź 18:37
Eta:
24 paź 18:43
TOmek: dziekuje
24 paź 18:53
wooba: zle, powinno byc:
sin2x= 1/2
2x= π/6 + 2kπ v 2x= 5π/6 + 2kπ
x=π/12 + kπ v x= 5π/12 + kπ
24 paź 19:01
TOmek: hmm,a mi nadal coś nie gra, mogłabyś Eta sprawdzić jeszcze raz?
24 paź 19:01
TOmek: możesz mi pokazać skąd Ci sie wzięło? 5π/12+kπ Byłbym wdzięczny
24 paź 19:04
TOmek: | π | | π | | 6 | | π | | 5π | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 2 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
juz wiem, wystarczy sobie narysowac

danke
24 paź 19:13