hhhh
ehhh: Nie wychodzi poprawna odp:
1.) Wyznacz wszystkie wartości x, dla których liczby log2, log(3x−3), log(3x+9) w podnej
kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.
24 paź 18:10
Vizer: zał:
3x−3>0 ⋀ 3x+9>0
x>1 ⋀ x∊R
x>1
Z własności ciągu arytmetycznego:
2log(3x−3)=log2+log(3x+9)
log(3x−3)2=log(2*3x+18)
32x−2*3x+1+9=2*3x+18
32x−8*3x−9=0, 3x=t, t>0
t2−8t−9=0
t2+t−9t−9=0
t(t+1)−9(t+1)=0
(t+1)(t−9)=0
(t=−1 v t=9) ⋀ t>0
t=9
3x=9
x=2
24 paź 18:28
ehhh: to ja wtopiłem, gdyz delta też wychodziła 100
24 paź 19:32