odsetki
alex: Bank SKARBONKA ogłosił, że oprocentowanie wkładu zamrożonego na 6 lat będzie rosło o 2 punkty
procentowe co dwa lata, zaczynając od 4% w skali roku z półroczną kapitalizcją odsetek. Ile
zyska klient, który wpłaci 1000zł na powyższych warunkach?
24 paź 18:03
Agi:
12 lut 13:05
enejdi:
okres Kn r K odsetki Kn
1 1020,00 0,02 1000,00 20,00 1020,00
2 1040,40 0,02 20,40 1040,40
3 1061,21 0,02 20,81 1061,21
4 1082,43 0,02 21,22 1082,43
5 1114,91 0,03 32,47 1114,91
6 1148,35 0,03 33,45 1148,35
7 1182,80 0,03 34,45 1182,80
8 1218,29 0,03 35,48 1218,29
9 1267,02 0,04 48,73 1267,02
10 1317,70 0,04 50,68 1317,70
11 1370,41 0,04 52,71 1370,41
12 1425,22 0,04 54,82 1425,22
suma 425,22
wzory ogólne:
Kn=K(1+r)n
K−kapitał początkowy
Kn−kapitał koncowy
r−oprocentowanie jako
ułamek dziesiętny
n−liczba lat (okresów)
K r n
1000
K4= 1082,43 0,02 4
K8= 1218,29 0,03
K12 1425,22 0,04
Kn=(1+r/m)(nm)
m=liczba okresów w roku
K r n m
1000
K2= 1082,43 0,04 2 2
K4= 1218,29 0,06 2 2
K6= 1425,22 0,08 2 2
13 lut 13:38