bardzo proszę kogoś o pomoc w rozwiązaniu czegos takiego.....
bratiki: Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p i przez dwumian x−q. Wynikiem dzielenia W(x)
przez x−p jest wielomian P(x)=−x
2+10x−16, a dzieląc W(x) przez x−q otrzymamy wielomian
Q(x)=−x
2+52x−100. Oblicz W(49).
doszedłem do takiej postaci i nie wiem co dalej:
W(x)=−(x−p)(x−8)(x−2) oraz W(x)=−(x−q)(x−50)(x−2)
wiem, że to powyżej jest sobie równe ale co dalej

?
24 paź 17:54
Eta:
teraz z równości otrzymujesz:
p= 50 , q=8
zatem W(x)= − (x−8)(x−2)(x−50)
W(49)= −41*47*(−1)=1927
i po b
ólu
24 paź 18:17
bratiki: ok ale wynik ma wyjsc 2009
24 paź 18:31
Eta:
Kto tak powiedział? −41*47*(−1) ≠ 2009
może źle przepisałeś dane ?
24 paź 18:37
bratiki: sory, w odpowiedziach byl blad
24 paź 18:38
Eta:
24 paź 18:41