logarytmy
matematykalo: wiadomo ze log
3 pewniej liczby = -1/4 oblicz..
wiem ze to z własnosci o logarytmie potęgi się liczy ale mam problem..
a) log
3 9x
8 = mysle ze to tak 8* log
3 9x ale co dalej

wynik ma wyjsc 0
z odp.
b) log
3 x
4/81 / -kreska ułamkowa wynik -5
c) log
4√3x6 wynik - 1/8
d) log
3 27
3√x /x. wynik 3 1/6
pomocy:(*
w a to niewiem czy wszytsko wymnazac przez siebie a w b to od czego zacząć?
12 mar 22:15
Basia:
wiadomo ze log3 pewniej liczby = -1/4 której? x ?
w pierwszym jeżeli to jest log3(9x8) Twoje rozwiązanie nie jest poprawne
tak byłoby gdyby to był log3(9x)8
(a)
log3(9x8) = log39 + log3(x8) = 2 + 8*log3x = 2 + 8*(-1/4) = 2-2 = 0
(b)
log3(x4/81) = log3(x4) - log381 = 4*log3x - 4 = 4*(-1/4) - 4 = -1 -4 = -5
dalej sobie poradzisz ?
12 mar 22:21
matematykalo: spróbuje

dziękuje.
mysle ze log
34 √3x6 to log
3 3 1/4x
6 =
a dalej hm mam wymnozyc 3 1/4 przez -1/4 czy 1/4 podniesc do
6 ? hm gubie sie
troszeczke:--p
12 mar 22:53
Basia:
log34√3x6 = log3(3x6)1/4 = log3(31/4*x3/2) =
log3(31/4) + log3(x3/2 = 1/4 + (3/2)*log3x =
1/4 + (3/2)*(-1/4) = 1/4 - 3/8 = 2/8 - 3/8 = -1/8
sorry, że tak późno
13 mar 02:36
ola: log3 z liczby 3/4
29 sie 13:20