ola: Dana jest funkcja f(x)=(2m - 1)x-6
a) dla jakich wartości m do wykresu funkcji należy punkt A=(-4, 1)?
b) wyznacz parametr, aby wykres funkcji był prostopadły do wykresu funkcji f(x)= -3x+4
16 kwi 17:12
DonTeo: a) funkcję tę można zapisać tak y=(2m-1)x-6
za y wstawiamy 1 za x wstawiamy -4
i wyliczamy m

b) dwie funkcje y=ax+b, y=cx+d są prostopadłe⇔a=-1/c
więc żeby nasza funkcja była prostopadła nasz współczynnik a musi się równać 1/3
2m-1=1/3⇒m=2/3

pytania

jestem na gg: 3700703
16 kwi 17:29