bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego.....
Natka0x0x: podaj wszystkie liczby całkowite należące do przedziału (a; b), gdzie "a" jest najmniejszym
pierwiastkiem równania 4x3=49x, a "b" jest największym pieriwastkiem równania
x3+33=3x2+11x.
24 paź 17:00
m: 4x3=49x
4x3−49x=0
x(4x2−49)=0
x(2x−7)(2x+7)=0
x=0 ⋁ x=−3,5 ⋁ x=3,5
x3+33=3x2+11x
x3−3x2−11x+33=0
(x−3)(x2−11)=0 → ze schematu Hornera
(x−3)(x−√11)(x+√11)=0
x=3 ⋁ x=√11 ⋁ x=−√11
x ∊ (−3,5; 3)
√11 > 3, ale mieliśmy podać liczby całkowite
24 paź 17:33
m: x ∊ {−3,5; 3}
w takim nawiasie zapisz
24 paź 17:36