wielomiany
maniek: Cześć,
Mam pewien problem z zadaniem, z wielomianów, próbowałem je rozwiązać na kilka sposobów, ale
nie widze powiązania z punktem i wykresem, to jest to zadanie:
Pierwiastkami wielomianu trzeciego stopnia W(x) są liczby 1, −1. Wielomian ten jest podzielny
przez (x+5). Napisz wzór tego wielomianu, jeśli wiadomo, że do wykresu należy punkt A=(−2,
18)
Na początku zapisałem: W(x)=(x+1)(x−1)(x−m) podstawiem za x=−2 i za y=18
wzliczylem m, ale jest problem nie dzieli sie przez (x+5)
Jak by ktoś miał pomysły proszę o podpowiedz
24 paź 16:29
ICSP: pierwiastki:
1,−1,−5
wielomian:
a(x−1)(x+1)(x+5)
Podstaw współrzędne punku.
24 paź 16:31
Vizer: Jak jest podzielny przez (x+5), to na podstawie twierdzenia Bezouta x=−5 jest jego
pierwiastkiem.
24 paź 16:31
maniek: ok
i mam wyliczyć a tak?
24 paź 16:32
Vizer: Tak, wykorzystując współrzędną A.
24 paź 16:33
maniek: dziękuję bardzo za podpowiedź
24 paź 16:35