niestety logarytmy
Marta:
1. Oblicz :
| log536−log564 | |
| |
| log56*log5512 | |
2.Wykaż, że:
3. Wiedzac ze log
34=a , oblicz log
29
4. Oblicz
log
36x, wiedzac ze log
6x=5
24 paź 16:20
Piter: Zad. 3.
| | 1 | |
log3 4=log3 22=2log3 2=a wiec log3 2= |
| a |
| | 2 | |
| | log3 9 | | 2 | |
log2 9= |
| = |
| |
| | log3 2 | | | |
24 paź 16:28
24 paź 16:28
Marta: dziekuje Piotrek, a zadanie 1,2,4 ktos uradzi? Bo ja niestety nic potrafie z tych LOGarytmow
24 paź 17:26
Marta: odświeżam
24 paź 18:14
kriskros: 4.
| | log6x | | log6x | |
log36x= |
| = |
| |
| | log636 | | 2 | |
log
6x=5, więc log
36x=2,5
24 paź 19:26
Marta: dzieki kriskos

, ma ktos moze pomysł na zadanie 2 ?
24 paź 20:43
Marta: odświeżam
24 paź 22:22
sushi_ gg6397228:
zacznij od prawej strony najpierw 2 wrzuc do potegi, a potem zamien na podstawe 9
24 paź 22:24
ICSP:
| | log 20 | | log 10 + log 2 | | 1 + log 2 | |
L = log9 20 = |
| = |
| = |
| ≠ P |
| | log 9 | | 2log3 | | 2log3 | |
24 paź 22:25