PROblem
TOmek: | | 2 | | π | |
Wiadomo ,ze sin(x+π)= |
| i cosx>0. Wyznacz cos(x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2 | |
wiemy ,ze sin(x+180)= |
| i co dalej? :? |
| | 3 | |
24 paź 15:57
Piter: ze wzorow redukcyjnych wiemy ze sin(x+π)=sinx wiec sinx=2/3 teraz z jedynki trygonometrycznej
wylicz cos(wybierz dodatnie roziwazanie bo zgodnie z zalozeniem cosx>0) nastepnie aby obliczyc
cos(x−π/3) skorzystaj ze wzoru na cosinus roznicy
24 paź 16:14
Piter: Przepraszam mala pomy;lka sin(x+π)=− sinx. Reszta bez zmian
24 paź 16:15
TOmek: czekaj bo czegoś nie czaje:
π−180
o
sin(x+π)=sin(x+180)=sin(180+x)=sinx
sin
2x+cos
2=1
24 paź 17:45
TOmek: ?
24 paź 17:59
TOmek: rumpek pomozesz?
24 paź 18:16
TOmek: juz wiem
24 paź 18:27