d
Kingaa: Pomożcie

Długosci bokow trojkata rownobocznego powiekszono o 20%. Pole tego trójkąta zwiekszyło się o :
a) 20%
b) 44%
c) 60%
d)120%
Prosze o rozwiazanie calego zadania dokladnie z obliczeniami

Dziękuje za pomoc
24 paź 15:21
krystek: PΔ równobocznego =....?(wzór)
gdy bok powiększono 0 20%to a=...
To tak w najprostszy sposób. Zapisz .
24 paź 15:26
Kingaa: aa ok juz wiem dzieki wielkie
24 paź 15:31
Bogdan:
Albo bez obliczania pola.
Skala podobieństwa k = 1,2.
Stosunek pól figur podobnych jest równy k2, czyli pole zwiększyło się o k2, a więc o ....
24 paź 15:33