V=1/3Pph
| a2√3 | ||
Pp= | ||
| 4 |
| 2 | ||
d= | h | |
| 3 |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| 2 | a√3 | |||
d= | * | |||
| 3 | 2 |
| a√3 | ||
d= | ||
| 3 |
| 3d | ||
a= | ||
| √3 |
| 3d√3 | ||
a= | ||
| 3 |
| (d√3)2√3 | ||
Pp= | ||
| 4 |
| 3d2√3 | ||
Pp= | ||
| 4 |
| 1 | 3d2√3 | |||
V= | * | *tg α*d | ||
| 3 | 4 |
| 3d3√3*tg α | ||
V= | ||
| 4 |
| 2 | a√3 | |||
To h w d= | h i h= | , to powinno być hp bo to jest wysokość podstawy. | ||
| 3 | 2 |
Zadanie przez konrada jest źle rozwiązane.
Niewłaściwie jest oznaczona odległość d, ponadto niepotrzebnie wprowadzona jest wysokość h.
| 1 | ||
R = | a√3 | |
| 3 |
| d | d | 1 | d | ||||
= sinα ⇒ R = | ⇒ | a√3 = | /*√3 | ||||
| R | sinα | 3 | sinα |
| d√3 | ||
a = | ||
| sinα |
| d | d | ||
= cosα ⇒ H = | |||
| H | cosα |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 3d2 | d | |||||||
Objętość V = | * | a2√3*H = | * | * | √3* | |||||||
| 3 | 4 | 3 | 4 | sin2α | cosα |