Obliczyć granicę
krzywy: lim (n
2 −
√n4+6n2)=
n→
∞
| | −6n2 | | −6 | |
pytanie jak z formy tej : |
| przejsc do takiej: |
| |
| | n2+√n4+6n2 | | 1+√1 | |
ktoś wytłumaczy albo uzasadni?
24 paź 13:48
sushi_ gg6397228:
| | 6 | | 6 | | 6 | |
√n4(1+ |
| ) = √n4 * √(1+ |
| ) = n2 * √(1+ |
| ) |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
| | 6 | | 6 | |
n2+ pieriwastek= n2+ n2 * √(1+ |
| ) = n2 [ 1+ √(1+ |
| ) ] |
| | n2 | | n2 | |
24 paź 13:51
Vizer: Pod pierwiastkiem wyciągasz n4, więc za pierwiastkiem masz n2. W mianowniku i liczniku
wyciągasz więc n2 i dostajesz to co chciałeś.
24 paź 13:51
agata: Dzielisz −6n2 przez n2
n2 przez n2, a pod pierwiastkiem przez n4, a wynik to jest granica.
ciąg stały dąży do tejże stałej.
24 paź 13:52
krzywy: dzięki wam
24 paź 14:00