logarytm
miaumiau: czy moglby mi ktos to wytlumaczyc

rozwiaz nierownosc
log
3x+log
23x+log
33x +...<1
rownanie ma wyjsc sprzeczne..., mam jeszcze 4 takieprzyklady czy ktos moglby to rozwiazac i
wytlumaczyc
24 paź 13:40
sushi_ gg6397228:
zauwaz ze masz sume nieskonczonego ciagu geometryczego o q=log3 x −−>zapisz wzor na
sume oraz |q| <1 i do roboty
24 paź 13:46
agata: Lewa strona nierówności jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego (szeregu geometrycznego)
Wykorzystaj wzór na sumę szeregu geometrycznego, w którym a
1=log
3x
q=log
3x.
24 paź 13:48
miaumiau: czyli to bedzie tak?
| | a1 | | log3x | |
S= |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−log3x | |
i jak dalej?
24 paź 13:50
sushi_ gg6397228:
S<1
robisz podstawienie log
3 x= t i zwykla nierownosc wymierna
24 paź 13:52
miaumiau: ok dzieki
24 paź 13:53