help
anika: Hej proszę o szybką pomoc, bo mam na jutro kilka takich zadanek... i jak w z tym jednym mi
pomozecie to reszte zrobie bez problemu

Wielomian W(x) = x
3 + ax
2 + bx − 64 ma trzy pierwiastki rzeczywiste, których srednia
| | 14 | |
arytmetyczna jest równa |
| , a jeden z pierwiastków jest równy sredniej geometrycznej |
| | 3 | |
dwóch pozostałych. Wyznaczyc a i b oraz pierwiastki tego wielomianu.
| | b | |
ja mialam taki pomysl ze wyznaczylam ze x1+x2+x3=14 , a x1+x2+x3=− |
| |
| | a | |
b=−14a
co dalej?
24 paź 12:44
Bogdan:
W(x) = (x − x1)(x − x2)(x − x3)
W(x) = x3 − (x1 + x2 + x3)x2 + (x1x2 + x1x3 + x2x3)x − x1x2x3
x1 + x2 + x3 = 14 ⇒ x1 + x2 = 14 − x2
Z własności ciągu geometrycznego: x22 = x1*x3
x1x2x3 = 64 ⇒ x23 = 64 ⇒ x2 = 4 i 14 − x2 = x1 + x3 = 10
b = x1x2 + x1x3 + x2x3 = x2(x1 + x3) + x22 = 4*10 + 16
Dalej już jest łatwo
24 paź 13:05
anika: dziekuje~~!
24 paź 13:21
+: ... 'literówka" w trzeciej linijce
24 paź 13:25
Bogdan:
Tak +, dziękuje i poprawiam: x1 + x2 + x3 = 14 ⇒ x1 + x3 = 14 − x2
24 paź 13:53
+: −
24 paź 14:00