pomocy:)
ja: Dane jest równanie
(2 sinα − 1)x
2 − 2x + sinα = 0,
| | π | | π | |
z niewiadoma x i parametrem α nalezy do (− |
| , |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Dla jakich wartosci suma odwrotnosci pierwiastków równania jest wieksza od 8 sinα , a dla
jakich − suma kwadratów odwrotnosci pierwiastków jest równa 2 sinα ?
24 paź 10:53
sushi_ gg6397228:
| | c | | −b | |
zapisz wzorami polecenie do zrobienia + wzory Viete'a x1*x2= |
| , x1+x2= |
| |
| | a | | a | |
24 paź 10:59
24 paź 11:15
sushi_ gg6397228:
nie zostaly uwzglednione warunki suma odwrotnosci pierwiastków równania oraz
suma kwadratów odwrotnosci pierwiastków
wiec najpierw to zapisz i przeksztalc tak aby wykorzystac Viete'a
24 paź 11:19