objetosć bryły
linka: przekątna prostokąta ma długość 30 cm, a jego pole wynosi 432. znajdź objętość bryły
otrzymanej przez obrót tego prostokąta dookoła większego boku...pomozecie?
12 mar 21:12
Eta: Pomagam
12 mar 21:25
linka: czekam z niecierpliwoscią
12 mar 21:29
Eta:
oznacz przez H = b -- długość wiekszego boku prostokata
r = a --- " " krótszego boku
bryłą tą jest walec o w/w wymiarach
Vw = πr2 *H = π r * r*H r*H =Pprostok = 432
więc :
Vw = π*r *432 pozostaje wyliczyć długość r
z tw> Pitagorasa:
r2 + H2 = 302
r2 +H2 = 900 => ( r+H)2 - 2rH = 900
r*H = 432 (r+H)2 - 864 = 900
to
(r+H)2 = 1764
r +H = 42 bo √1764 = 42
to ;
H = 42 - r gdzie H<42
( 42 - r) *r = 432 porzadkując mamy
r2 - 42r + 432=0 Δ= 36 √Δ=6
r1 = (42 +6) /2 = 24 to H1 = 18
r2 = ( 42 -6)/2 = 18 H2= 24
obrót miałbyć wokół dłuzszego boku
więc r -- mniejsze = 18cm
Vw = 18* 432*π --- oblicz już sama
12 mar 21:42
linka: dzięki serdeczne! pozdrawiam
12 mar 21:43
Eta:
Dużo pisania, bo chciałam byś coś z tego wiedziała ?
12 mar 21:44
linka: Bardzofajny sposób rozwiązania,próbowałam zupełnie inaczej... jeszcze raz dziękuję
12 mar 22:01
linka: jesli mogłabyś jeszcze odp , nie wiem dlaczego jak liczyłaś r z pitagorasa
( r+H)2 - 2rH = 900 - tej linijki, dlaczego odjęłaś 2rH?
12 mar 22:09
Eta:
Bo ze wzoru ( a+b)2 = a 2 +2ab +b2
a mieliśmy tylko r2 +H2 więc trzeba - 2rH
by zapisać tak ( r+H)2 rozumiesz już?
bo byłoby: r2 + 2rH + H2 czyli za dużo o 2rH
więc dlatego trzeba odjąć to - 2rH
12 mar 22:14
linka: no taaak...uff

teraz już wszystko jasne! jaestem wdzięczna
12 mar 22:18