Z urny zawierającej 3 kule białe i 7 kul czarnych losujemy jedną kulę
niunia: Z urny zawierającej 3 kule białe i 7 kul czarnych losujemy jedną kulę i nie oglądając jej
, odkładamy na bok, a następnie losujemy z urny drugą kulę. Oblicz prawdopodobieństwo,
że kula wylosowana za drugim razem jest czarna.
12 mar 21:11
Mickej: A
1-zdarzenie polegające na wylosowaniu za pierwszym razem kuli białej
A
2-zdarzenie polegające na wylosowaniu za pierwszym razem kuli czarnej
P(A
1)=3\10
P(A
2)=7\10
teraz łatwo policzyć takie cuda jak
B-zdarzenie polegające na wylosowaniu za drugim razem kuli czarnej
gdy zachodzi A
1 to
P(B|A
1)=7\9
a gdy A
2 to
P(B|A
2)=6\9
teraz prawdopodobieństwo całkowite

P(C)=7\9*3\10+6\9*7\10 gdzie P(C) prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kupi przy
drugim losowaniu
12 mar 21:30
Mickej: Jakiś cukierek

?
12 mar 21:38