9|a-b
mar: Dana jest liczba całkowita a. Tworzymy liczbę b w ten sposób, że dowolnie przestawiamy cyfry
liczby a. Udowodnij, że różnica a – b jest zawsze podzielna przez 9.
24 paź 00:09
mar: prosiłbym bardzo o pomoc.
24 paź 00:16
mar: ekhem, bardzo potrzebuję chociaż wskazówek...
24 paź 00:26
toja: c1 − cyfra 1
a −> c1c2 ... cn
a= c1*10n+ ...+ cn*100
b= cn*10n+ ...+ c1*100
−−−−−−−−−−−−−−−
a−b =
24 paź 00:38
Eta:
dla liczb dwucyfrowych mamy:
a= 10x+y b= 10y+x to a−b= 9x −9y=
9(x−y) ... czyli podzielna przez 9
dla liczb trzycyfrowych
a= 100x+10y +z
b= 100z +10y +x to a−b = 99x −99z= 99(x−z) =
9*11(x−y) −−− podzielna przez 9
i przez 11
uogólnij dalej , powodzenia
24 paź 00:38