rozwiąz rówwnanie
Pat: musze roziązać równanie a niewiem od czego zacząc ktoś pomorze?
24 paź 00:00
toja: od zastrzeżeń − mianowniki nie mogą być równe zero
24 paź 00:03
Pat: a jak jest to co dalej
24 paź 00:04
toja: Jakie zastrzeżenia wypisałeś?
24 paź 00:06
Pat: niewiem od czego zaczac ktos mi powie?
24 paź 00:06
toja: może od przypomnienia co to jest mianownik?
24 paź 00:07
Pat: dobrze wiem co to jest mianownik
24 paź 00:08
toja: przyrównałeś mianowniki do zera?
24 paź 00:09
Trivial:
Pomnóż przez (2x−3)(2x+3) i sprawa załatwiona.
24 paź 00:10
Eta:
pomo
że, bo poma
gamy
(2x−3)(2x+3)= 4x
2−9 mnożymy równanie przez ( 2x−3)(2x+3)
2x+3−(x−2)(2x−3)=−(4x
2−9)
2x+3 −x
2+3x+4x−6+ 4x
2−9=0
3x
2+9x−12=0 /:3
x
2+3x−4=0 policz deltę
24 paź 00:10
Pat: tak przyrównałam mianownik do zera
24 paź 00:11
toja: Hmm.. Eta podesłała Ci niemal gotowca − powodzenia
24 paź 00:15
Pat: delta=25
24 paź 00:17
Eta:
policz teraz x1 i x2
24 paź 00:18
Pat: ok
24 paź 00:21
Pat: x1=−4 x2=1 co dalej mam zrobic
24 paź 00:23
Eta:
te rozwiązania należą do dziedziny, czyli są rozwiązaniami tego równania
odp: x= −4 , x= 1 −− są rozwiązaniami tego równania
to wszystko

P.S. O tak późnej porze to powinnaś iść spać, zadania do rozwiązania dostałaś zapewne
kilka dni wcześniej ... tak?
Powodzenia i miłych snów
24 paź 00:29
Pat: dzieki pa
24 paź 00:40