Prawdopodobieństwa
Daria: Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A−suma oczek , jakie wypadną w
obydwu rzutach , jest równa co najmniej 4, B− iloczyn oczek, jakie wypadną w obydwu rzutach
jest mniejszy od 25. Proszę was !
23 paź 23:20
Daria: nie ma nikogo kto to ogarnia

?
23 paź 23:27
Gustlik: |Ω|=6*6=36
Zdarzenie przeciwne (dopełnienie):
A' − suma oczek <4, czyli A={(1, 1), (1, 2), (2, 1)}
|A'|=3
|A|=|Ω|−|A'|=36−3=33
B' − iloczyn oczek ≥25
B'={(5, 5), (5, 6), (6, 5), (6, 6)}
|B'|=4
|B|=|Ω|−|B'|=36−4=32
23 paź 23:39