prawdopodobieństwa
Daria: rzucamy dwukrotnie kostką. Zdarzenie A polega na tym że w każdym rzucie otrzymamy inną liczbę
oczek , a zdarzenie B − że ani razu nie otrzymamy 6. Podj opis zdarzenia A' oraz zdarzenia B'.
Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń: A', A, B', B. Prosze was o pomoc bo kompletnie tego nie
ogarniam ..
23 paź 23:07
Daria: 
?
23 paź 23:17
Daria: da radę żeby ktoś mi to wytłumaczył ?
23 paź 23:22
Daria: A to ktoś może ogarnąć
23 paź 23:57
Eta:
|Ω|=6
2=36
zd. przeciwne do A
A
. −−−za każdym rzutem otrzymamy taką samą liczę oczek
A
'={(1,1) (2,2) (3,3) (4,4) (5,5) (6,6)}
|A|= 6
| | |A| | | 6 | | 1 | |
P(A}= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 36 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | |
to P(A)= 1−P(A')= 1− |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
B −−− ani razu nie otrzymamy szóstki ( czyli tak jakbyś rzucała 2 razy kostką bez 6}
|B|= 5
2=25
P(B
')=1−P(B)= .....
24 paź 00:51
martin: Dzięki
6 sty 17:26