GRANICA CIĄGÓW.
Kaaamilqaaa: Wyznaczyć granicę ciągów. PROSZE O PILNĄ POMOC.
Nie ogarniam tych granic ciągów. Choć do tej pory nie mialam problemów z matematyką.

zad 1) n√2n33−1
zad 2) n√2n3−1 podzielone przez √2n3−1
23 paź 22:59
Kaaamilqaaa: Naprawdę nikt nie jest w stani mi pomóc ?

Prosze
24 paź 10:30
sushi_ gg6397228:
zapisz aby to mialo rece i nogi kliknij po wiecej przykladow
24 paź 10:42
Kaaamilqaaa: zad 1 ) n√2n3−1
zad2 ) n√2n3−1 podzielone przez √2n3−1
sorki moj blad zle wczesniej skopiowalam.
24 paź 12:39
Bogdan:
Zastosuj zamiast tekstu "podzielone przez" kreskę ułamkową i stosuj przy zapisywaniu ułamków
dużą literkę U.
Instrukcję znajdziesz obok klikając w
Kliknij po więcej przykładów
24 paź 12:44
Kaaamilqaaa: zrobilam zad 1 tylko niech ktos sprawdzi czy dobrze...
| | 1 | | 1 | |
n√2n3−1=n√n3(2− |
| )=(n√n)3n√2− |
| |
| | n3 | | n3 | |
| | 1 | |
liman=lim(n√n)3 lim n√2− |
| =1 |
| | n3 | |
Czy dobrze mysle
24 paź 13:03
24 paź 13:05
Kaaamilqaaa: mam jeszcze kolejne 2 zad za ktore nie wiem jak sie zabrac
oraz
n√2n3−1−
3√2n3−1
24 paź 13:27
sushi_ gg6397228:
do zad 1. granica 1
do zad 2. granica w liczniku wynosi..., granica w mianowniku wynosi ...
24 paź 13:27
sushi_ gg6397228:
3√2n3−1 −−−> 3√2
24 paź 13:28
Martyna: zadanie 1 masz dobrze podobnie zrób 2
24 paź 13:29
Kaaamilqaaa: w mianowkinu granica jest 1 policzylismy w zad 1
a licznik jak rozpisalam doszlam do momentu:
i co dalej ?
24 paź 13:34
sushi_ gg6397228:
zadanie drugie nie moze miec granicy 1 w mianowniku dla funkcji √2n3−1
24 paź 13:39
Kaaamilqaaa: aha czyli zostanie nam
| | 1 | |
lim ( 3√n)3 lim 3√2 bo to − |
| zmierza do 0 (tak  ) |
| | n3 | |
a (
3√n)
3 zmierza do 1 ?
i to zmierza do 0 ? tylko dlaczego ? potrafi mi to ktos wytlumaczyc?
24 paź 13:41
Kaaamilqaaa: sorki na odwrot 1 bedzie w liczniku a w mianowniku bedzie
3√2
i to zmierza do 0 tam ?
24 paź 13:42
Kaaamilqaaa: kurcze nie juz sie zupelnie zakrecilam
24 paź 13:43
sushi_ gg6397228:
zapisz jeszcze raz kazdy przyklad osobno oraz oblcizenia do niego −−> dobry tok rozumowania o
13.03
24 paź 13:48
Kaaamilqaaa: dobra rozpisze jeszcze raz

i zobacze co z tego wyjdzie
24 paź 13:49
Kaaamilqaaa: wracajac do zad 2
czyli
| n√2n3−1 | |
| w liczniku wyjdzie nam 1 jak policzylam w 1 zadaniu. |
| √2n3−1 | |
a mianownik bedzie wygladal tak ? :
| | 1 | | 1 | |
√2n3−1 = √n3(2− |
| )=(√n)3√2− |
| |
| | n3 | | n3 | |
| | 1 | |
lim (√n)3 lim √2− |
| = √2  |
| | n3 | |
| | 1 | | √2 | | √2 | |
Czyli wynik zadania |
| * |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
w odp pisze , ze to mialo zmierzac do 0 ? tylko jak i dlaczego? xD
24 paź 14:02
sushi_ gg6397228:
√n3=
√n*n*n= n*
√n −−> +
∞
wiec +
∞* stała =+
∞
24 paź 14:05
Kaaamilqaaa: ale rozpisalam i polczylam dobrze?
24 paź 14:08
sushi_ gg6397228:
napisalem co jest źle policzone w mianowniku−−> jest dobrze do momentu
| | 1 | | 1 | |
(√n)3 * √2− |
| = n* √n * √2− |
| −−−> +∞ |
| | n3 | | n3 | |
24 paź 14:10
Kaaamilqaaa: Aha...
A moglbys mi wytlumaczyc z kad mam wiedziec czy to zmierza do +
∞ czy do −
∞
tez nasz Psor nie potrafi tego wytlumaczyc
24 paź 14:15
sushi_ gg6397228:
tylko
n√a −−>1 dla a>0
n√n−−>1
a pozostale przypadki to mozna zamienic
| | m | | m | |
n√nm= nmn i patrzymy jak sie zachowa ułamek czy |
| >1 czy |
| <1 |
| | n | | n | |
jak mamy "n" to jak nic nie stoi przed nimi ze znakiem
minus to granicę mamy
+∞
n
2−−−>+
∞
jak stoi gdzies
minus
−n
4−−−>−
∞
24 paź 14:20
Kaaamilqaaa: Postaram sie to pojac albo najlepiej wykłóć na blachę
24 paź 14:28
sushi_ gg6397228:
nie na blache tylko troche pomyslec i znac te dwa pierwsze pieriwastki n−tego stopnia z ...
przeciez zawsze mozna podstawic n=100, n=10000, n= 10000000 i zobaczyc do czego to dazy
24 paź 14:35