Równanie matura poziom rozszerzony
Maturzysta: x−3√x−3−13=0
23 paź 22:45
Eta:
x>3
x−13= 3√x−3
podnieś obustronnie do kwadratu
rozwiąż równanie kwadratowe
sprawdź rozwiązania ( mogą być pierwiastki fałszywe)
odp: x= 28
23 paź 22:53
shaka:
Pomiedzy x−3 i √x−3 jest jakiś znak

?
23 paź 22:53
Eta:
poprawka
założenie x≥3
23 paź 22:54
ICSP: albo tak:
oczywiście x> 3
x − 3 − 3
√x−3 − 10 = 0
t =
√x−3 oczywiście t > 0
t
2 − 3t − 10 = 0
Δ = 49
√Δ = 7
t
2 < 0 sprzeczne
t =
√x−3
5 =
√x−3
25 = x−3
x = 28

Uwielbiam tą metodę
23 paź 23:02
Eta:
23 paź 23:06
ICSP:
23 paź 23:07
Eta:
23 paź 23:08
ICSP:
23 paź 23:09
Eta:
Często rozbawiasz mnie do łez
23 paź 23:10
ICSP: Coś muszę robić

Mam zadanko
23 paź 23:11
Maturzysta: dzięki wielkie nie wpadłem na to
23 paź 23:18
Eta:
Ooo nie ! ..... dzisiaj już padam
23 paź 23:19
ICSP: to poczekamy jeszcze 25 min i będzie nowy dzień
23 paź 23:32
ICSP: jutro wrzucę
23 paź 23:45
Trivial:
23 paź 23:50
agata: Dlaczego x>3, a nie x ≥3?
24 paź 12:00