Spośród 50 różnych pytań egzaminacyjnych
niunia: Spośród 50 różnych pytań egzaminacyjnych student, który zna odpowiedź tylko na 30 pytań,
losuje 3 pytania. Oblicz prawdopodobieństwo, że student zna odpowiedź:
a) na dwa pytania
b) na co najmniej jedno z wylosowanych pytań
12 mar 21:07
Eta: Rozwiazuję
12 mar 21:11
Basia:
50
losujemy 3 z 50 czyli |Ω| = ( )
3
A - zna odpowiedź na 2 ⇔ 2 z 30 i 1 z 20
30 20
|A| = ( )*( )
2 1
B - zna odpowiedź na co najmniej jedno
B' - nie zna odpowiedzi na żadne ⇔ 3 z 20
20
|B'| = ( )
3
prawdopodobieństwo już chyba sobie potrafisz policzyć;
napisz jakie masz wyniki
12 mar 21:12
Basia: sorry Eto ! zapomniałam napisać, że rozwiązuję
12 mar 21:13
Basia: Idę na herbatkę i do kuchni niestety, ale jeszcze wrócę
12 mar 21:13
Eta:
50 pytań 30 pytań -- zna pdp; 20 pytań ---nie zna
mocΩ= (503) --- policz
a) moc A = (302) * (201) --- policz
P(A) = mocA/mocΩ
b) B -- zna na conajmniej jedno
B' --- nie zna na wszystkie trzy ( to zd. przeciwne do B)
więc mocB' = (203) --- policz
P(B) = 1 - P(B')
powodzenia
12 mar 21:16
Eta: OK

wracaj szybko Basiu



!
12 mar 21:16
hdgfdhgf: Ω≤β⇔∑π≠Δ
21 sie 12:45